fbpx

Yüzme Nedir?

YÜZME NEDİR?

Yüzme, vücudun kol ve ayak salınımlarını kullanarak suyun üstünde ya da altında ilerlemesidir. Yüzyıllardır spor amaçlı gerçekleştirilen yüzme eylemi ile, vücudumuzda bulunan bütün kasları çalıştırırken, normalden 1.5 kat fazla kalori harcarız.

Yüzme sporunun geçmişine bakıldığında ise, net olarak bir tarih söylenememektedir. Çünkü deniz, okyanus ve tatlı su balıklarının yaşadığı her coğrafyada yüzme, avlanmak için yaşamsal bir ihtiyaç olarak doğmuştur. Eski Romalılar tarafından yüzme, askeri idman niteliğinde kullanılırken, Japonya krallığı döneminde okullarda yüzme eğitimi, zorunlu hale getirilmişti. Ancak  yüzme sporunun müsabakalar halinde düzenlendiği ilk tarih, 19. yüzyıla denk düşmektedir.  İlk kez Japonlar tarafından, 2000 yıl önce yüzme yarışları yapıldığına dair incelemelere rastlanmış olsa da, yüzme sporunun modernize edilmiş ilk hali, İngilizler tarafından, 1830’lu yıllarda gerçekleşmiştir.

YÜZMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Öncelikle her spor dalında olduğu gibi, yüzme esnasında da salgılanan endorfin hormonu vücuda mutluluk verir. Sinir sistemini güçlendirir ve gerginliği azaltır. Ayrıca solunumu düzenli hale getirmek için de yüzmek çok önemlidir.  Kalp ve damar sağlığı ile kas ve iskelet sistemine de büyük faydası olan yüzme sporu, lenf sistemini 2 kat hızlı çalıştırdırdığından, vücuttan zararlı toksinlerinde hızla atılmasına yardımcı olur.

Vücutta bölgesel yağlanma ve selülit oluşumundan da en kısa vadede ve etkili yöntemle kurtulmanın yolu, yüzmedir.  Vücutta deformasyon yaratmadan sıkışlaşma ve şekil alma sağlanır.

Yüzme, sadece spor yapmak ve zinde kalmak için değil; dinlenme, tedavi ve rehabilitasyon amaçlı da başvurulan spor dallarının başında gelir. Yüzmenin; kas zayıflığı, enfaktüs, kol ve bacaklardaki kırık çıkıkların iyileştirilmesi, koordinasyon bozukluğu, bel ve boyun fıtığı, duruş bozuklukları, kan dolaşımı yetersizliği, kısmi felç gibi rahatsızlıklara olumlu etkisi çok büyüktür.

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.