fbpx

Kardiyo Yaparken Nabzım Kaç Olmalı?

Öncelikle kardiyo ne demek açıklayalım. Kalp atışlarını hızlandırarak yağ yakımını hedefleyen, egzersizlere verilen genel bir isim.

Kardiyo sadece yürüme bandında yürümek veya koşmakla sınırlı değildir. Bisiklet, kürek, ip atlama, Air Walker vs. Hatta yerinizde 30 dk. boyunca zıplayabiliyorsanız bu da bir kardiyo sayılır. 🙂 Kardiyo yaparken nabzınızın belirli bir aralıkta kalmasını sağlayarak vücudunuzun yağ yakmasını sağlayabilirsiniz.

Peki bu nabız aralığı kaç olmalı? Bunu bulmak için bir çok yöntem var ancak en basiti karvonen sistemi. İlk olarak maksimum kalp atış hızımızı bulalım. Bunun için 220 den yaşımızı çıkarıyoruz. Benim yaşım 32 ve 220-32 = 188 ( benim kalbimin atması gereken maksimum hız bu )

İkinci adım olarak, nabız rezervini bulalım bunun için maksimum nabız hızımızdan istirahat nabız hızımızı çıkarıyoruz. İstirahat nabzı sabah kalkar kalkmaz aldığınız nabız sayısıdır. Benim istirahat nabız hızım 65 yani 188-65 = 123 Yani aslında maksimum olması gereken nabzım 188 Minimum nabzımında 123 olması gerekiyor. Son olarak Kardiyo esnasında hem yağ yakmak hem de kilo vermek istiyorum ve kas kaybı da minimum seviyede yaşamak istiyorum bunun için antrenman yoğunluk yüzdemiz %60 – %70 arasında olması idealdir. Şimdi bunu da hesaplayalım.

123*0.60+65 =138 bpm
123*0.70 +65 =151 bpm

İşte antrenmanlarımda olması gereken nabız aralığım bu. Eğer bu şekilde bilinçli ve nabız aralığımı bu Aralık’ta tutarak iyi antrenmanlar çıkarırsam formda, yağsız bir vücut ve çok sağlıklı olacağım. 🙂

Artık kardiyo antrenmanlarınızdan en iyi verimi almayı biliyorsunuz ve spor yapmamanız için bir bahaneniz olamaz.

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.