fbpx
Fonksiyonel Antrenman Yapmanın Faydaları Nelerdir

Fonksiyonel Antrenman Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Fonksiyonel Antrenman Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Öncelikle fonksiyonel ne demek? Açıklayalım. İşlevsel anlamına gelir. Peki, fonksiyonel antrenman nedir? Bu antrenmanların birçok işlevi, yani birçok etkisi ve faydası vardır. Temel olarak da vücudumuzun işlevsellik kazanmasını hedef alan bir antrenman sistemidir.

Yani buradaki amaç fiziksel ve fonksiyonel olarak belli bir uygunluğa sahip olmaktır. Bu uygunluğu sağlayan özelliklere örnek olarak genel kavramlardan bahsetmek istersek kuvvet, esneklik, mobilizasyon, koordinasyon, kardiyorespiratuar uygunluk gibi kavramları örnek verebiliriz. Buradan yola çıkarak birçok parametreye katkı sağlayan ve birçok kas grubunu çalıştıran antrenmanlara Fonksiyonel Antrenman diyebiliriz. Tabi Fonksiyonel antrenman planlaması yapılırken hareket termolojisini unutmayarak mutlaka düzlemlere bağlı kalarak her düzlemde vücudunuzu işlevselleştirmelisiniz. Ancak bu adımla en doğru planlamayı yapmış oluruz.

Fonksiyonel antrenmanlarda temel olarak birden çok kas grubunun aynı anda çalıştığını söyleyebiliriz. Fonksiyonel ismini almasının bir nedeni de gün içindeki hareketlerimize, günlük yaşantımıza katkı sağlayacak hareketlere odaklı olunmasıdır. Bu tarz egzersizlerde itme, çekme, zıplama, fırlatma gibi kavramlar ön plandadır. Bahsettiğimiz bu hareketler de, aslında gün içinde hep yaptığımız hareketlerdir. Farklı açılarda ve yüksek yüklenmelerle bunları uygulamak olumlu etkiler sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse antrenmanlarında Dumbbell Step Up egzersizini uygulayan birinin gün içinde merdiven çıkarken kolay kolay eklem ya da kas ağrısı yaşamayacağını söyleyebiliriz. Ya da gün içinde dik durmaya dikkat eden, antrenmanlarında Deadlift egzersizine ve esneme hareketlerine zaman ayıran bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin yerden bir şey almak için eğilmesi durumunda bel ağrısı yaşama ihtimali sedanter birine göre çok daha azdır. Ayrıca bir çok hareketi içinde barınan bu antrenman modelin de yağ yakımı eşiğiniz de artacaktır. Amacımıza ve gerekliliklerimize uygun fonksiyonel egzersizleri uygulamamız bize sadece kuvvet ve güç konusunda katkı sağlamaz. Bize dayanıklılık, denge, koordinasyon ve esneklik gibi birçok kavramda yardımcı olacaktır. Bu da bize daha kaliteli bir yaşam sunacaktır.

Fonksiyonel Antrenmanlara Örnekler:

  • Vücut ağırlığıyla yapılan en doğal hareketler: Şınav, barfiks, squat
  • Kum torbası, halat, ip, tekerlek gibi ekipmanlarla yapılan tüm vücudun dahil olduğu hareketler
  • Dumble, kettlebell gibi ekipmanlarla yapılan, belirli kas gruplarına odaklanan daha izole, güçlendirici hareketler.
  • Direnç bandı gibi ekipmanlarla yapılan, esneklik ve genel stabilizasyonu arttıran hareketler.
  • Plank gibi, core bölgesinin gücünü ve stabilizasyonunu arttıran statik hareketler.
  • Tüm TRX hareketleri

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.