fbpx

Bağırsak Dostu Probiyotikler

Bağırsaklarımızda yaklaşık 100 trilyon kadar canlı bakteri bulunduğunu biliyor muydunuz? Bu bakterilerin bir kısmı faydalıyken bir kısmı zararlıdır. Faydalı olanlar sağlıklı kişilerde sayıca daha fazladır ve besin emilimlerini desteklerler. Zararlı olanlar ise toksik yani sağlığa zararlı ya da zehirli maddeler salgılayıp bağışıklığı düşürür. Önemli olan midedeki yüksek asidite karşısında canlılığı koruyup kolona ulaşmaktır. Mide-bağırsak florasındaki dengeyi koruyan canlı dost bakteriler ise probiyotiklerdir.

Probiyotikler daha güçlü bir bağışıklık, toksik bakterilerden korunma, gıdaların sindirimi için gereklidir. Yapılan birçok çalışmada kolon iltihaplanması, laktoz intoleransı, gaz ve şişklinlik, kolesterol, ülseratif kolit gibi çeşitli problemlere iyi geldiği belirtilmekte. Bu etkiyi artırmak için fermente gıdalardaki (kefir, yoğurt, turşu, sirke, fermente soya fasulyesi, kombucha ) probiyotikler yeterli gelmiyorsa ek takviye alabilirsiniz.

Ayrıca bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da prebiyotiklerdir!  Yani bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan, probiyotiklerin besin kaynağı. Kepekli tahıllar, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, muz ise prebiyotik besinlerden.

Diyetisyen

Merve Mahi KURT

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.