fbpx
Az Kilo Çok Tekrar mı, Çok Kilo Az Tekrar mı?

Az Kilo Çok Tekrar mı, Çok Kilo Az Tekrar mı?

AZ KİLO ÇOK TEKRAR MI, ÇOK KİLO AZ TEKRAR MI?

Okuma süresi : 1 dk.

Çok tekrar yağ yakar, az tekrar şişirir kalıbı maalesef fitness kulüplerinde spor yapan kadın-erkek sporseverlerin genelinde kabullenilmiş bir durum. Özellikle kadın sporseverlerin yüksek ağırlıklar ile çalışma yapıldığında şişkin görünen çirkin bir vücutçu görüntüsü olacağı inancıdır. Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur. Tekrar sayılarının az veya çokluğu, hareketin kuvvet ya da dayanıklılık gelişimlerinden hangisini daha çok kazanacağımızı belirler sadece.

Araştırmalara göre:

  • 1-6 arası tekrar sayıları kuvvet gelişimi
  • 6-12 arası tekrar sayıları hem kuvvet hem de dayanıklılık gelişimi
  • 12 üstü tekrarlar sadece dayanıklılık gelişimi

Önemli olan antrenman programınızda çeşitliliğe yer vermenizdir. Yukarıda belirttiğim üç kategoriden de yapacağınız alıştırmalar, hedefiniz doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydetmenize olanak sağlayacaktır.
Antrenman esnanısında yaşamış olduğunuz dolgunluk hissi veya şişme kalıcı değildir. Bir iki saat sonra kendiliğinden azalacaktır. Antrenmanda ağırlık yüklemesi başlayınca kanı kılcal damarlarda tutan valflar, açılır. kan ihtiyacı olan kasa kan pompalanır. Yalancı hipertrofi denilen bu şişkinşik hissi kas içerisinde geçici olarak kan ve sıvı toplanmasından başka birşey değildir. Kalıcı kas büyümesi bir çok sporcunun çok uzun zaman ve emek harcadığı, üstelik doğuştan şanslı olmadıkça kolay kolay kazanamadığı bir durumdur. Dolayısıyla ne ağır çalışmak şişirir ne de hafif çalışmak zayıflatır.

İdeal görüntüye sahip bir vücüt için; genel kalori dengenizi kontrol altına alarak, yeterli ve dengeli beslenmeli, ağırlık antrenmanlarınıza akıllı kardiyo egzersizleri eklemeli, genel olarak hareketli bir yaşam düzeni ile beraber yeterince de dinlenmelisiniz.

Erkan Taş
Okyanusfly Spor Koordinatörü

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.