fbpx
strese karşı spor

Strese karşı harekete geç!

Çok Spor Az Stres!

Stresi yok edemezsiniz, ama onu kontrol etmek için güçlü olmayı başarabilirsiniz. Bu yazımızda kaynağı ne olursa olsun herhangi bir stres türüne karşı elimizde ne gibi silahlarımız var buna bakacağız.

Hayat akışında devam ederken kendimizi zaman zaman stresli hissetmek çok olası bir durum. Önemli olan stresi yönetmek. İyi yönetilen bir stres durumunun seni motive ederek daha üretken bir hale getirebileceğini de unutmamalıyız.

Yapılan araştırmalar, stresle başa çıkma konusunda en büyük yardımcımızın düzenli yapılan egzersiz olduğunu söylüyor. Spor ve ruh sağlığı arasında pozitif bir ilişki var. Peki spor yapmak stresi nasıl azaltıyor ve kendimizi hangi açılardan daha iyi hissetmemizi sağlıyor?

Endorfin!

Spor yapmak endorfin hormonu salgılanmasını artırır. Fiziksel aktivite, beyninin endorfin adı verilen ve sana kendini iyi hissettiren hormonun üretimini hızlandırmaya yardımcı olacak. Yeterki hareket et. Kendini mutlu hissedeceksin.

Spor stresin olumsuz etkilerini azaltır

Vücudumuz stres altındayken psikolojide “dövüş ya da kaç” adı verilen bir tepki gösterir. Egzersiz de bu etkiyi taklit ederek vücudunun stres altında daha iyi tepkiler vermeye alışmasını sağlar. Vücudundaki kardiyovasküler, sindirim ve bağışıklık gibi tüm sistemlere pozitif etki yaparak vücudunu stresin zararlı etkilerinden korumayı sağlar.

Spor hareket halindeki meditasyondur

Hızlı tempolu bir kardiyo egzersizi, uzun bir yürüyüş veya havuzda birkaç turdan sonra, çoğu zaman günün rahatsızlıklarını unuttuğunu ve sadece vücudunun hareketlerine konsantre olduğunu fark edebilirsin.

Fiziksel aktivite yoluyla günlük gerginliklerini düzenli olarak atmaya başladığında, tek bir göreve odaklanmanın ve bunun sonucunda hissettiğin enerji ve iyimserliğin, yaptığın diğer şeylerde de sakin ve net olmanı, yaptığın ile odaklanmanı sağladığını görebilirsin.

Spor uyku düzenini iyileştirir

Aşırı stresin neden olduğu uyku düzensizliği problemlerini de düzenli yapılan egzersizlerin rahatlatıcı etkisi ile çözümleyebilirsiniz.

Tüm bunları okuduktan sonra spora ayıracak boş vaktim yok diyorsan, yeniden düşünmeni öneririz. Spor boş vakitlerde yapılan bir aksiyon değildir. Spora vakit ayırmalısın. Bedenin ve ruhun sadece boş vakitlerinde ilgileneceğin şeyler değil. Hemen şimdi zamanını yeniden planla ve içerisinde muhakkak spor olsun.

#okyanusfly #Düzenlisporunfaydaları #Sporunfaydaları #Stresazaltmaöneriler #Stres #stresekarsispor

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.