fbpx

Spinning Nedir?

Kondisyon artırmak isteyen sporseverler, spinning sporuna fazla ilgi göstermeye başladı. Grup ya da tek olarak müzikli ya da müziksiz egzersiz seanslarda yüksek tempo ile yapılan ve kondisyon artıran bisiklet egzersizleridir.

İç ve dış mekanlarda antrenör eşliğinde belirli bir programa göre yapılır. Antrenmanlarda, aşırı terleme sağlayarak toksinlerin atılmasını, kilo vermeyi ve sıkılaşmayı sağladığı için tercih ediliyor. Kondisyon hedefli egzersizler yapıldığı için her zaman antrenör gözetiminde ve belirlenen programa göre yapılması önemlidir ve önerilir.

Egzersizlerde, nabzın yükselmesini ve kalp atışını hızlandırdığı için antrenmanlara başlamadan önce kalp sağlığı kontrollerinin yapılması gerekiyor. Birçok spor türünde başlangıç egzersiz seviyesinden sonra forma girmeyi hızlandırmak için antrenörler tarafından spinning yapılması ne öneriliyor.

Birçok faydası olduğu bilinen spinning, spor salonlarında yapılan çalışmalardır. Spor salonuna üyelik seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

spinning nedir

Bu yazı ilginizi çekebilir. Yüzme Öğrenmenin Tam Zamanı

Spinning Nedir?

Spinning, bisiklet egzersizlerine verilen gelen addır. Özel tasarımlı bisikletlerle iç ya da dış mekanlarda yapılan egzersiz çalışmalardır. Spor salonları programlarına katılanlar, tek başlarına ya da grup çalışmaları olarak yapabiliyor.

Doğada bisiklet sporu yapamaya hazırlananların kondisyonlarını artırmaları ve forma girmeleri için evde ya da salonda çalışma yapmaları öneriliyor. Vücudun daha çok alt bölümlerini çalıştırıyor ve genelde hızlı kilo verilmesini sağlıyor. Spinning egzersizleri ile kalp solunum direncini artırmak hedeflenir.

İlk başlayanlar kas zorlamaları yaşamamak için egzersizlere antrenör denetiminde yapmalıdır. Özellikle sırt kasları zayıf olanlar dikkatli hareket etmelidir. Devamlılık ve zorlama gerektiren çalışmalar olduğu için bilinçsiz yapılacak olan çalışmalar kaslarda aşırı zorlanmaya ve ağrıya neden olabilecektir.

Spinning egzersizleri için özel bir teknik yoktur ve bisiklet pedalları yavaş çevrilmeye başlanmalı giderek hız artırılmalıdır. Antrenör tarafından belirlenen programa göre çalışma yapanlar kısa sürede en iyi verimi almaya başlayacak ve vücutlarının forma girdiğini görebilecektir. Yoğun çalışmalarda da eklemlerde zorlama oluşturmuyor.

Spinning Hakkında Bilmeniz Gerekenler?

Vücudun forma girmesi ve kasların güçlenmesi için yapılan sporlarda doğru yöntemleri kullandığınızda hedeflediğiniz faydayı daha iyi görebilirsiniz. Spinning egzersizlerine başlayacağınız zaman yapacağınız spor hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır.

  • Spinning egzersizleri haftada iki defa yapılmalıdır,
  • Antrenmanlar günlük 30 dakika ile 80 arasında vücut kondisyonuna göre değişir. Antrenman süresi performansa ve kişinin deneyimine göre artabilir.
  • Egzersize başladığınızda ilk 5 dakikayı ısınma ve son 5 dakikayı da soğumaya ayırmalısınız. Bunun için çalışma temposunu ayarlamalısınız,
  • Spinning egzersizinde nabzın yükseldiği aşamalar sprint olarak isimlendirilir ve dinlenmeler, çalışma aralıkları ona göre belirlenir,
  • Spinning çalışmalarında motivasyonun sağlanabilmesi için yüksek ritimli müzik dinlemek önerilir. Antrenör ile yapılan çalışmalarda gösterilen tüm hareketler tempoya uygun olarak yapılır.
  • Tek başına yapılacak olan çalışmalarda salondaki antrenörlerden, evdeki çalışmalarda da online antrenman koçlarından yardım alınabiliyor.
  • Farklı spor türleri ile ilgilenenler haftada iki defa spinning egzersizlerini düzenli olarak yapmalıdır.
  • Bisiklet üzerinde yapılacak olan ayarlar ile çalışmalar tırmanış, atlama, merdiven çıkma şeklinde çeşitlendirilebilir.

Spinning hakkında bilinmesi gereken en önemli hususlardan birisi bisikletin direnç ayarıdır ve antrenman programı yoğunluğuna göre direnç düğmesi ile ayarlanmalıdır.

spinning nedir

Bu yazı ilginizi çekebilir. Pilates Reformer Nedir?

Spinning’in Faydaları Nelerdir?

Yüksek müzik eşliğinde yapılan bisiklet egzersizidir ve yüksek tempo ile kalp nabzının yükselmesi, yoğun ter atılmasını sağlar. İç ya da dış mekânda yapılan spinning çalışmalarının kişiye sağlayacağı faydalar şunlardır.

  • Kişinin zinde kalmasını ve zindeliğinin artmasını sağlar,
  • Kondisyonu artırır.
  • Sporcunun form tutmasına yardımcı olur,
  • Kardiyo çalışması ile etkili ve hızlı kilo vermeyi sağlar.
  • Kalp fonksiyonlarının daha düzenli çalışmasını ve beraberinde dolaşım sisteminin düzelmesine yardımcı olur,
  • Daha çok bacak, kalça ve basen kaslarının çalışmasını sağlar,
  • Belirlenen programa göre düzenli yapıldığında, sporcunun solunum kapasitesinin artmasını sağlar,
  • Yüksek müzik ritmi ile yapıldığı ve egzersiz temposunun yüksek olması stres atmayı kolaylaştırır.

Spinning çalışmalarının faydalı olabilmesi için ısınma ve soğuma çalışmaları aşamalarının doğru ayarlanması gerekiyor. Çalışmaya yeni başlandığında 5 dakika ısınma çalışması yapılmalı ve ondan sonra tempo artırılmalıdır.

Isınma çalışmalarının doğru yapılması sakatlanma riskini azaltacaktır. Aynı şekilde son 5 dakika soğuma çalışmaları yapılmalı ve tempo kademeli olarak yavaşlatılmalıdır.

Spinning İle Hangi Kas Grubunuz Çalışır?

Spinning egzersizleri, bisiklet pedal çevirme çalışmalarıdır. Tamamen pedal çevirmeye yönelik antrenman olduğu için yeni başlayacak olanlar hangi kas grubunun daha fazla çalıştığını merak eder. Birçok spor türünde kasların daha aktif olabilmesi için spinning çalışmaları öneriliyor.

Spinning antrenmanlarında pedal çevirme hareketi ile arka bacak kasları çalışmaya başlar. Antrenmanlara devam edildiğinde bacak kas grupları ile birlikte, baldır, arka bacak ve kalça bölgesi kasları da çalışmaya başlayacak ve güçlenecektir. Bisiklet pedallarını çevirirken kalça kasları çalışmaya başlayacaktır.

Bu kaslar büyük kas grupları içerisinde yer alır ve öne doğru eğilip kalkma hareketinden dolayı karın kaslarının da çalışmasını sağlar. Spinning çalışmalarında, bacak, baldır, arka bacak, kalça, karın kasları, omuz, kol ve göğüs kasları çalışır. Bu tüm vücut kaslarının sistemli olarak çalıştığını ve sporcunun kısa sürede forma girebildiğini gösteriyor.

Spining Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Spinning İle Kilo Verilir Mi?

Spinning çalışmaları, bütün vücut kaslarının çalışmasını ve aşırı terleme ile vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor. Müzikli ya da müziksiz olarak yapılan spinning çalışmaları, bacak kaslarının çalışmasını sağlayarak yağ yakımının daha fazla olmasını sağlıyor.

Eğlenceli bir spor türü olan spinning egzersizleri 45 dakika düzenli yapıldığında vücut 500 ile 700 arası kalori yakıyor. Kilo vermeye yardımcı olan bir spor türüdür. Sporcular, çalışmalara başlayacakları zaman öncelikle doğru ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

Antrenmanlarda yüksek enerji harcandığı ve su kaybı yaşandığı için sporcu vücudun su ihtiyacını düzenli olarak karşılamalıdır. Doğru ve dengeli beslenirken spinning çalışmaları da yapılmaya başlandığında, fazla kilolar hızla verilmeye başlanacaktır.

Bu hem kilo vermenizi hem de vücudunuzun şekillenmesine yardımcı olacaktır. Kaslar güçlenirken yağ yakılacağı için kilo vermeniz hızlanmaya başlayacak ve ideal kilonuza rahatlıkla ulaşabileceksiniz.

Spinning İle Yağ Yakılır Mı?

Spinning egzersizleri her yaştaki kişiler tarafından rahatlıkla yapılabilecek bir spor türüdür. Antrenmanlarda teknik hareketleri ihtiyaç duyulmadığı için kondisyon artırıcı çalışmalar olarak tercih edilir. Haftada iki defa ve ortalama 30 ile 80 dakika arası yapılacak olan egzersizlerde başta bacak kasları olmak üzere birçok kas grubu çalışacaktır.

Eklemler zorlanmadan yapılır ve yüksek tempoda yapıldığı için terleme sağlar. Terleme gerçekleştiği ve kaslar güçlenmeye başladığı için yağ yakımı da gerçekleşecektir. Spinning ile yağ yakmam mümkündür ve bu kişinin kilo vermesine yardımcı olur.

Antrenman gözetiminde yapılacak olan çalışmalar, hem sporcu sağlığı hem de kasların gelişimi açından önemlidir. Bisiklet pedalı çevirme ayarları kişinin yaş, cinsiyet ve kilo durumuna göre ayarlanmalıdır.

Doğa yürüyüşü sporunu yapan ya da yapacak olanlar doğal ortamda her zaman uygun şartları sağlayamadığı için spinning egzersizleri ile çalışmalarını yapar. Bu çalışmaların faydalarının neler olduğu hakkında bilgi verilirken yağ yakımını hızlandırdığı hakkında da bilgi veriliyor. Kasların çalışmaya başlaması ile birlikte gerçekleşen terleme hem su atılımını hem de yağ yakımını gerçekleştirir.

Paylaş: