fbpx
Sporcu beslenmesinin önemi

Sporcu Beslenmesinin Önemi

Sporcu Beslenmesinin Önemi

Yapılan tüm spor türlerinin ortak noktalarından biri harcanan enerjinin yerine konması, alınan enerji kaynaklarının miktarı, kalitesi ve alım zamanıdır. Sadece yeterli ve dengeli beslenmenin sporcuda %100 başarı garanti etmediğini bilmek gerek. Ancak iyi beslenen bir sporcunun, kötü (düzensiz, dengesiz, yetersiz) beslenen bir sporcuyla kıyaslandığında bazı avantajlara sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

İyi Beslenen Bir Sporcunun Avantajları Nelerdir?

• Hastalık ve sakatlanma oranı düşük, bu durumlarda toparlanma süresi daha kısadır.
• Vücut ağırlığı ve vücut yağı önerilen sınırlarda veya bu sınırlara yakındır.
• Yapılan antrenmanın etkinliği maksimum düzeydedir
• Büyüme ve gelişmesi beklenen düzeydedir
• Üst düzey konsantrasyon ve dikkate sahiptir
• Performansı yüksektir

Karbonhidrat Gereksinmesi : Tüketilen miktarın çoğunluğu kompleks karbonhidrat içeren besinlerden(tahıl ürünleri, sebzeler, yağlı tohumlar gibi) oluşmalıdır. Çünkü yeterince posa içerir, kas glikojen depolarını basit şekerlere göre daha fazla artırır ve protein, vitamin, mineraller açısından daha zengindirler. Daha az tüketilmesi gereken basit şekerler ise; kas glikojen depolarının daha çabuk boşalmasına ve kısa sürede sindirilip kan şekerinin daha hızlı düşmesine yol açar. Buna bağlı olarak baş dönmesi, göz kararması, halsizlik gibi olumsuz etkilerle karşılaşılır.

Protein Gereksinmesi : Kas gelişimini sağlamak ve performansı artırmak için proteine daha çok gereksinim duyulur. Protein yapım ve yıkımı denge halinde olmalıdır. Uzun süreli yetersiz alımında vücut kendi dokularındaki proteini kullanır ve büyümeyi yavaşlatıp durdurabilir. Kilo kaybı yaşanırken performans düşer, halsizlik görülür, anemi ve ödem oluşabilir. Tabi her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi yoğun protein tüketimi de daha çok atık ürün oluşturacağından karaciğer ve böbreklere fazla yük bindirir. Bu da böbrek taşı oluşumu, osteoporozis gibi hastalık oluşumuna yol açabilir .

Yağ Gereksinimi : Kaslardaki glikojen depolarından yeterince yararlanabilmek için yağ ve karbonhidrat tüketimini dengeleyebilmek önemlidir. İhtiyacın üzerinde tüketilen yağ, sporcunun performansını düşürdüğü gibi kilo artışına ve yine çeşitli hastalıklara da sebep olabilir.

Su Gereksinmesi: Sporcuların sıvı ihtiyaçlarının enerjileri ile doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Enerji gereksinmelerindeki her bir kkal için 1 g su alınması ve kaybedilen suyun aynı oranda yerine konması yeterli olacaktır.

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.