fbpx

Neden balık tüketmeliyiz?

Hazır balık mevsimi gelmişken hem besin değerinden faydalanmaya hem de biraz bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Balıklar, protein içeriği zengin besinler oldukları için et grubu besinler arasında yer alırlar. Protein miktarı yönünden balık türleri büyük farklılık göstermese de yağ miktarları açısından farklılıklar vardır. Bu yüzden de enerji miktarları, bileşimkilerindeki yağ miktarına göre değişebilmektedir. Tabi genel olarak bakarsak yağlı balıkların enerji değerleri yağsız balıklara göre daha yüksektir. Ve unutmamak gereken bir nokta da var. Balıklar, aynı miktardaki beyaz ve kırmızı etlerden daha az enerji içerir.

Balık ve diğer deniz ürünlerinin omega–3 (n-3), EPA ve DHA içerikleri yüksektir. Omega-3 dediğimiz yağ asitleri ne yazık ki vücut tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Bu nedenle de vücut için elzem olarak adlandırırız.

Peki ne işe yarar bu omega 3 diyenleri hemen şöyle alalım:
• Hücre membranının iyi çalışmasını sağlar
• Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır
• Kansere karşı koruyucudur
• Alzheimer, demans vb hastalıkları önler
• Ayrıca bebeklerin retina ve beyin gelişiminde de etkili rol oynarlar

Bu grupta yer alan besinler aynı zamanda B grubu vitaminleri, A ve D vitaminleri yönünden de oldukça zenginlerdir. Balık ve diğer deniz ürünleri zengin mineral içerikleri açısından, sağlıklı beslenme modelinde çok önemli yere sahipler. Çünkü iyot, selenyum vb mineralleri bol miktarda barındırırlar. Bu vitaminlerin diğer besinlerde daha az miktarda bulunduğunu unutmamakta fayda var.

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

• Hayvansal kaynaklar: Özellikle soğuk su balıkları (uskumru, tuna, ringa vs), yağlı balıklar, kabuklu deniz ürünleri, yumurta

• Bitkisel kaynaklar: Keten tohumu, kanola yağı, soya fasulyesi, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı, semizotu, kuru baklagiller, kolza tohumu

Sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle;

Haftada 2-3 porsiyon (300-500 g) balık tüketmeye özen gösterelim.
‼Pişirme yöntemi olarak tabi ki kızartma yerine buğulama, ızgara, fırınlama tercih ediyoruz 😉

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.