fbpx
Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Kış mevsiminde soğuk havaların etkisi ile vücut direnci azalabiliyor. Havaların giderek soğuduğu bu aylarda vücut ısısını dengelemek, hastalıklardan korunabilmek ve bağışıklığı güçlendirmek için beslenmemiz oldukça önem kazanıyor. Ancak bunun yanında egzersizi de ihmal etmemek gerek.

  • Önemli derecede protein ve vitaminlerden zengin beslenmek gerek. Soğuk günlerde vücut ısısını artıran en temel besinler proteini yüksek olanlardır. Karbonhidratlardan zengin olan hamur işleri vb yiyecekler yerine protein ağırlıklı olan et, süt, yumurta, kuru fasulye, nohut gibi besinleri tercih edelim.
  • Güne yumurtayla başlamayı dene! Sabah kahvaltılarında tüketeceğiniz bir yumurta (haşlanmış, omlet vb), hem uzun süreli tokluk sağlayıp kilo kontrolüne yardımcı olacak hem de soğuktan koruyucu olan kaliteli proteini kazandırmış olacaktır.
  • Sıcak içecekleri tercih edebiliriz. Çoğu kişi tarafından diğer mevsimlerde pek tercih edilmeyen çorbalara sofralarınızda yer açmak şahane olacaktır.
  • Soğuk havalardan en çok etkilenler genellikle çocuklar, yaşlılar, gebeler, demir eksikliği olanlar ve vejetaryenlerdir. Demir minerali metabolizmayı hızlandırarak vücut sıcaklığını dengeleyecektir. Bunun için yoğun içerikli ciğer ve kırmızı et üşümeyi azaltacaktır. Ya da bunlar yerine demir takviyesi de kullanılabilir.
  • Baharatların gücünü unutmak mümkün değil tabi ki. Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil, tarçın, karanfil ve bunları içeren bitki çaylarını içebiliriz. Böylece hem vücut ısısı artacak hem de boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar atlatılmış olacak.
  • C vitamini almaya özen gösterin. Müthiş bir salgın döneminde olduğumuzun farkındasınızdır. C vitamininden zengin sebze ve meyvelere yönelebiliriz.
  • Probiyotiklere değinmeden geçmeyelim. Özellikle ev yapımı yoğurt ve kefiri tüketmeye çalışalım.
  • Düzenli ve kaliteli bir uyku da bağışıklığınızı destekleyecektir. Tüm dünyada kabul edilen kaliteli uyku süresi ise 7-8 saattir.
  • Spor yapmayı lütfen ertelemeyin. Vücut ısısını dengeleyebilmek ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için spor yapmak şart.

Paylaş:

sporun gücü

Sporun Gücü

Spor, bireyleri bir araya getirir, sağlığı geliştirir ve toplumları şekillendirir.