“Fitness” kelimesinin sözlük anlamı; vücudun sağlıklı ve formda olmasıdır. Fitness genellikle vücut geliştirme ile karıştırılır. Aralarındaki en büyük ve en önemli fark ise, fitness sposunun vücut geliştirme amaçlı değil, sağlık amaçlı yapılıyor olmasıdır. Fitnessta yağlar kaslara dönüştürülürken, kasların gelişimi için extra çalışma yapılmaz. Sadece sıkılaşarak formda ve ince bir vücuda sahip olunur. Vücut geliştirmede ise, yağlar kaslara dönüştürüldükten sonra, var olan kasların geliştirilmesine yönelik çalışılır. Böylece daha iri ve hacimli bir görünüm elde edilir.
Fitness genellikle spor salonlarında aletli yapılması tercih edilen bir spordur. Yavaş ya da hızlı tempo yürüyüş, koşu, tırmanma, kürek çekme, pedal çevirme gibi doğada sağlıklı kalma amacı ile yapabileceğiniz sporların tamanını aletlerle yapabilmenize olanak sağlar.
Fitness antrenmanları kişiden kişiye farklı planlanır. Kişinin boy, kilo, kemik, yağ ve kas oranları ölçümlendirildikten sonra, antrenör tarafından özel bir program oluşturulur. Bu programda hangi hareketlerin kaçar dakika , hani sırayla yapılacağı yazılıdır. Fitness yapanlar, antrenörlerinin kendilerine özel hazırladıkları programa mutlaka uymalı, spora başlamadan önce ısınma hareketleri ile vücudu fitnessa hazırlamalıdır. Ayrıca fitnessa uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Spor esnasında ve bitiminde vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazanması için bol bol su içilmelidir.
FİTNESS’IN FAYDALARI NELERDİR?
- Metabolizmayı hızlandırarak, kilo verilmesine yardımcı olur.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Kolestrol dengesini sağlar. (iyi kolestrolü yükseltirken, kötü kolestrolün düşmesine yardımcı olur).
- Gündüz enerjik olmanızı sağlar, gece uykularınızı ise düzenler.
- Ritm bozukluğu olanlar, düzenli ve doktor kontrolünde fitness yaparsa kalbin ritminin düzelmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Vücudunuzdaki zararlı toksinleri atarak, hayatınıza kaldığınız yerden daha sağlıklı bir şekilde devam etmenizi sağlar.